NIHIL SINE DEO (RO&FR)

Publié le par miyreiya





 

Mîine este 10 Mai.

Pentru România o foarte importantă zi, cu triplă aniversare.

 

10 Mai 1866 – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen intra în Bucureşti şi depunea jurămîntul în faţa Parlamentului, fiind proclamat Domnitor al Principatelor Române.

 

10 Mai 1877 – Principele Carol I semna declaraţia de independenţă a României.

 

10 Mai 1881 – România devenea Regat, Carol I fiind încoronat Rege al tuturor românilor

 

  Nu voi detalia mai mult, pentru că sînt convinsă ca majoritatea cunoaşte acele evenimente ale istoriei României de atunci cînd nu eram percepuţi şi trataţi ca şi “coada” Europei, ca ţiganii ei... Atunci cînd mai aveam o demnitate şi o putere de a ne hotărî destinul ca naţie, caracteristici care ar fi sublime dacă nu ar lipsi cu desăvîrşire acum, îmi permit a parafraza. Chiar dacă asta s-a concretizat în apelarea la un “domn străin” pentru a ne fi conducător. Am devenit, între timp extrem de aroganţi, foarte convinşi de infailibilitatea noastră, şi atacaţi de un mimetism devenit cronic, la cote ridicate (a se citi alarmante). Cu alte cuvinte, nu mai existăm decît pentru noi… Şi cu asta închei pentru că nu intenţionez a mă întrista ori a îmi (ne) plînge de milă, eu mîine am sărbătoare. Foarte mare!

 

Astăzi, la doar o zi distanţă de Ziua Regalităţii, va avea loc la CinemaPRO, cu începere de la ora 19.00, premiera de gală a filmului Carol I. Regia, Sergiu Nicolaescu, în rolul principal, adică Carol I, Sergiu Nicolaescu. De data asta chiar nu am vrut a fi ironică, dar aşa este! De fapt, dacă stau a gîndi, mă şi mir că nu au fost alţii (vezi americani, chinezi, brazilieni...) a face un film pe tema asta, ci chiar românii. Şi asta e foarte bine.

“Filmul este o producţie MediaPro Pictures care marchează o premieră în cinematografia românească - acelaşi actor joacă la vîrste diferite acelaşi personaj în două filme distincte - Sergiu Nicolaescu în rolul gelui Carol I, atât în “Pentru patrie” (1977), cât şi în “Carol I” (2009).” (Sursa: www.cinemapro.ro)


http://www.youtube.com/v/XSMUScVUhKk&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b"></param><param


Demain est 10 mai

Un jour très important pour la Roumanie, avec un triple anniversaire.

 

10 Mai 1866 – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen venait a Bucarest et déposait le serrement devant le Parlement, comme Principe de Principautés Roumaines.

 

10 Mai 1877 – Le principe Carol I signait la déclaration d’Indépendance de Roumanie.

 

10 Mai 1881 – La Roumanie devenait Royaume, avec Carol I comme le Roi de tous les roumains

 

Je ne donne plus des détails, avoir la conviction que la majorité connaît déjà les événements souscrits a l’histoire de la Roumanie. A l’époque, quand nous n’étions pas perçus et traités comme « les derniers » de l’Europe, comme ses Tziganes… A l’époque, quand nous avions encore une dignité et une force pour décider notre destin comme nation. Des caractéristiques qui seraient sublimes si elles ne manqueaient absolument maintenant, voila que je me permets une paraphrase…

Même si concrètement ça a signifié l’appel à un principe étranger, pour être notre leader.

Nous sommes devenu, entre temps, extrêmement arrogants, très convaincus de notre infaillibilité, et attaques par un mimétisme devenu chronique, aux cotes élevées (à voir alarmantes). Autrement dit, nous existons juste pour nous… Et je finis avec ça, parce que je n’ai aucune intention d’être triste, ou de pleurer mon (notre) existence, moi, demain, j’aura une fête. Une très grande fête !

Une chose est claire : les roumains ne sont pas des gitanes, des tziganes. Nos ancêtres sont les Dacs, et les Romans.

Publié dans nouveautés

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article